Enneagram type 2

helper, gever, zorger, ‘moeder’, verleider, verkoper, alltruïst, behager

In deze (gratis) mini-cursus geef ik jullie een kijkje in de kennis en wijsheid die het Enneagram te bieden heeft. Iedere paar weken voeg ik een type toe, tot ik jullie een mooi overzicht heb gegeven van alle typen. Daarna zal ik het zeker nog verder aanvullen met steeds weer iets nieuws. Dit is nog maar een klein deel van alles wat je er over kunt leren en ontdekken, maar hiermee kun je al een goeie eerste indruk krijgen van de verschillende Enneagram typen, hun intenties, drijfveren, waar ze goed in zijn, wat ze lastig vinden, wat er in hun om gaat en hun pad naar Essentie. Heel veel plezier ermee!

Basismotivatie
Goedkeuring en genegenheid zoeken door in de behoeften van anderen te voorzien, waardoor afwijzing vermeden wordt.

Kwaliteiten: Vriendelijk, inlevend, enthousiast, gericht op anderen, kwaliteiten van anderen zien en stimuleren, behulpzaam, attent, begripvol, invoelend, empathische- en emotionele verbondenheid, wilskrachtig,  complimenteus, opgewekt, vrolijk, relatiegericht, mensen verbinden met elkaar, samenwerken, betrokken, anderen of een situatie aanvoelen, mensen meekrijgen, tactvol, diplomatiek, luisterend oor, laagdrempelig, zorgzaam zijn voor anderen, opmerkzaam.

Liefst vermijdt hij:
Kwetsbaar opstellen, in contact komen met eigen behoeften en
deze ook kenbaar maken, hulp vragen,  angst om afgewezen te
worden (als hij voor zichzelf kiest en/of ‘nee’ zegt).

Focus van aandacht
Gericht op de behoeften van anderen met een neiging tot aanpassen.

Korte beschrijving van type 2

Tweeën zijn begaan, meelevend, leren ons échte betrokkenheid, en liefde te voelen. Zij stellen hun hart open voor de ander, zijn behulpzaam, empathisch, vol compassie, hartelijk, warm en gastvrij. Ze zijn betrouwbaar, gezellig, verbindend, charmant. Je kunt bij hen terecht, ze bieden troost, ondersteunen en weten de juiste snaar te raken. Ze bezitten de kwaliteit aan te voelen wat de ander nodig heeft, als een soort zesde zintuig. Je voelt je gezien en gewaardeerd bij een Twee, ze zijn vaak complimenteus.

Ontwikkelde Tweeën zijn vaak sociaal vaardig, tactvol en integer en ze zijn van nature positief ingesteld. Enthousiaste mensen die een positieve sfeer weten te scheppen. Ze geven (als ze wat meer ontwikkeld en zelfbewust zijn), zonder iets terug te verlangen, omdat ze oprecht van mensen houden, diep betrokken zijn en intens meeleven. Door hun enthousiasme, weten ze vaak ook anderen te enthousiasmeren en mee te krijgen. Tweeën zijn vaak ook de bindende factor in groepen. Ze betrekken iedereen erbij, brengen thema’s of ideeën in, waarbij mensen zich kunnen aansluiten en zorgen vooral ook voor het onderling contact en verbinding.



Tweeën zijn meestal extravert, opgewekt, aardig, energiek, blij en vooral zeer behulpzaam. Ze zijn royaal met hun tijd, energie en met attenties, omdat Tweeën geven prettig vinden. De wat minder ontwikkelde Twee, of aandachtspunt van de Twee is, dat hij vaak de neiging heeft liever te geven dan te ontvangen. Het lijkt dan vaak alsof Tweeën zelf geen eigen behoeften hebben. Als ze in andermans behoeften kunnen voorzien zijn ze het gelukkigst!

Gezonde Tweeën zijn charmant en nemen hun rol in de maatschappij uiterst serieus. Ze helpen anderen spontaan en geven veel presentjes, ze maken zichzelf onvervangbaar zonder er iets voor terug te willen krijgen. Minder gezonde Tweeën geven nog steeds aan anderen maar verwachten er wel iets voor terug. Soms spelen ze de favoriet, de een wel helpend en de andere totaal niet.

Doordat ze altijd zijn afgestemd op de behoeften van anderen, hebben ze vaak de grootste moeite hun “eigen” behoeftes te ontdekken. Bij een gezonde afstemming, stellen ze vragen en geven ze je precies wat je nodig hebt. Ongezond gaan ze er van uit te weten wat jij nodig hebt; je weet het zelf niet maar zij weten het wel. Soms komt dit opdringerig over.

Het ergste wat een Twee kan overkomen is dat de geboden hulp door de ander niet wordt aanvaard. Hij kan zich dan afgewezen voelen en trekt zich dit dan persoonlijk aan. Alsof niet zijn aangeboden hulp afgewezen wordt, maar hijzelf. Hij kan dan best wel emotioneel of boos reageren of op een wat genuanceerdere manier ‘Nou dan niet….!’ Als een Twee wat meer ontwikkeld is dan kan hij hier vaak beter mee om gaan en respecteert hij de wens van de ander, zonder zichzelf daarin afgewezen te voelen.

Ze vinden het fijn om er voor de ander te zijn, ‘nodig te zijn’, hiermee krijgen ze waardering en goedkeuring, dat geeft ze een gevoel van ‘ik ben waardevol’. Als ze zelf een keer hulp nodig hebben, vinden ze dat vaak moeilijk, dan komt de ‘trots’ om de hoek. Te trots om (hulp) te vragen. Ik kan het zelf wel, ik moet ‘sterk zijn’. En tegelijk zijn ze dan vaak teleurgesteld als anderen dan niet even de helpende hand toesteken…. Ze hebben dan sterk de neiging hun eigen gevoelens te onderdrukken om op anderen goed of sterk (en vooral niet kwetsbaar) over te komen. Hierdoor kunnen Tweeën enigszins superieur overkomen, ze hebben er vaak erg veel moeite mee om ‘nee’ te zeggen of hulp te vragen. Daardoor kunnen ze zichzelf uitputten en vermoeien doordat ze dan teveel hooi op hun vork nemen.
 
Als ze hier beter mee om kunnen gaan, zelfbewuster zijn en hun trots erkennen, dan kunnen ze zowel zichzelf als anderen beter ‘helpen’. Ze voelen en erkennen dan eerder hun eigen behoeften, geven die ook aan, door ‘nee’ te zeggen of hulp te vragen. Daarnaast gaan ze anderen met hun ‘hulp’ ook zelfredzamer maken. Door meer vragen te stellen en de ander zelf te laten nadenken over oplossingen.

Gedrag in groei (integratielijn naar de 4)
Mag leren meer ‘nee’ te zeggen, zonder zich egoïstisch te voelen, meer zelfcompassie, ‘ik ben waardevol, ook als ik niet help’, meer verbinding met eigen behoeften en hierom vragen. Dit biedt mogelijkheden om een gezonde relatie met zichzelf aan te gaan. Hij voelt zich dan ook vrijer om hulp te vragen, zonder de druk om eerst zelf te moeten geven.

Gedrag in stress (desintegratielijn naar de 8)
Vanuit een gevoel niet gewaardeerd te worden voor zijn hulp aan anderen gaat hij zich plotseling krachtig afzetten. Hij herkent zichzelf niet meer in zijn dienende rol. Gekwetst en boos en in verwarring tussen wat zijn eigen wil is en wat anderen van hem willen.

 

Muziek Enneagram type 2

De componiste en Enneagramkenner Bernadette Galea heeft voor ieder Enneagram type een muziekstuk gecomponeerd ‘Nine of Us‘, met passende beelden en teksten. Voor Type 2 heb ik ‘m bijgevoegd in de video ‘Love Is’

Het gaat hierbij dus niet alleen om de muziek, maar vooral óók om de tekst erbij en de beelden. Het complete plaatje dat zij heeft gecreëerd en gecomponeerd is typerend  voor dit Enneagram type. Dus ook als dit níet jouw Enneagram type is, dan is het heel leuk en leerzaam om te bekijken!

Hogere deugd als deel van de essentie

Nederigheid: om openlijk te kunnen ontvangen en hier dankbaar voor zijn (zonder eerst te moeten geven en dan pas te mogen ontvangen). Hij voelt hierdoor meer zelfcompassie.

Hogere inspiratie als deel van de essentie

Vrije wil: een toestand van ‘weten’ waarin de twee ziet wat ie werkelijk waard is. Hierdoor wordt hij authentieker en komt hij meer in contact met zijn innerlijk. Hij komt hierdoor ook beter in verbinding met zijn eigen behoeften. Hij kan zich hierdoor waardevol voelen zonder direct iets te doen (voor anderen).

Meer weten?

Bel of mail mij dan gerust eens voor meer informatie:
06-24980009 of margot@reflect-lci.nl

Wat je hierboven kunt lezen is slechts een heel klein deeltje van de wijsheid die het Enneagram je te bieden heeft. 

Als je meer wilt weten over je eigen Enneagram type kan een Enneagram diepte interview hier goed inzicht in geven, met eventueel aanvullend een aantal coachgesprekken. 

Je kunt ook de Introductie workshop Enneagram volgen of als je er meer uitgebreid ervaring & kennis over wilt opdoen, dan is de Jaar opleiding Enneagram, Persoonlijk Leiderschap & Zelfbewustzijn heel interessant!

Literatuur:
Kleine Ego’s, Grote zielen, Piet van Haaster/ Elly Voorend
Coachen met het Enneagram, Renske van Berkel
De Wijsheid van het Enneagram, Riso & Hudson
Enneasleutels, Rita van der Weck-Capitein