Basismotivatie
Goed zijn, doen wat juist is, fouten vermijden, hoge idealen nastreven om daarmee liefde te verwerven
Kwaliteiten/ goed in
Ordelijk, ijverig, gedisciplineerd, gericht op verbeteren, streven naar hoge kwaliteit, toewijding, eerlijk, verantwoordelijk, onafhankelijk, plezier in een goed uitgevoerde klus, grondig, oprecht, betrouwbaar, idealistisch, zaken efficiënter laten verlopen, plannen en organiseren, anticiperen op zaken, structuur in de chaos brengen, acties afspreken, wie doet wat, aandacht voor wat er beter, handiger of professioneler kan, anderen helpen zichzelf te verbeteren, realistisch, nauwkeurig, problemen analyseren, perfectie nastreven, consciëntieus, energiek, staat klaar voor echte vrienden, komt zijn verplichtingen na, kan goed zelfstandig werken, weet in veel situaties precies wat er gedaan moet worden, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, voert werkzaamheden tot een goed einde uit, rationeel, precisiewerk, voorbeeldfunctie vervullen, wil ’t liefst het aller-, allerbeste, kan goed advies geven, luistert goed naar zijn intuïtie, vermijdt fouten
Het liefst vermijd hij/zij
Boosheid, fouten maken, kritiek, neiging tot uitstellen van beslissingen uit angst om fouten te maken
Focus van aandacht
Streven naar perfectie, hoge kwaliteit leveren. Wat is in deze situatie correct en wat niet? Wat is eerlijk en wat is oneerlijk?
Type Eén is op de man af en is idealistisch. Hij kan overkomen als iemand die veel zelfvertrouwen heeft en hij kan zich druk maken (of ergeren) bij fouten of zaken die niet goed gaan of lopen. Hij houdt wel van discussies en wil graag anderen overtuigen van zijn inzichten of ideeën. De Eén kan ongeduldig en bezorgd zijn, als de dingen niet lopen zoals hij ze voor ogen had (controle) of als er iets fout loopt door zijn eigen toedoen, dan kan hij daar soms wel wakker van liggen en over piekeren.
Soms kan hij wel eens wat gereserveerd overkomen, met name als iets nieuw of onbekend is voor hem. Als hij weet hoe hij de dingen anders zou willen, dan gaat hij daarmee graag aan de slag en het liefst direct. Soms heeft hij nog wel eens de (lastige) gewoonte om anderen te vertellen wat ze moeten doen of hoe het beter kan. Over het algemeen is de Eén eerlijk en heeft hij veel zelfdiscipline.
Type Eén ziet gemakkelijk wat er beter kan of efficiënter kan en onderneemt daarvoor graag actie om dit soort dingen te veranderen of te beïnvloeden. Op sommige mensen kan de Eén overkomen als té kritisch, maar de Eén vind het vaak moeilijk om dingen die niet lopen, te negeren of te accepteren.
De Eén is er trots op dat men, als hij verantwoordelijk is voor de uitvoering van iets, er zeker van kan zijn dat het goed gebeurt. Voor de Eén geldt meestal ‘de arbeid gaat vóór het plezier’, hij onderdrukt dan nog wel eens zijn wensen (plezier, genieten, ontspanning), als dat nodig is om de dingen af te krijgen.
Hij is gedreven en heeft de neiging om streng voor zichzelf te zijn. Over het algemeen is hij zeer efficiënt en verantwoordelijk en volgt gewoonlijk zijn geweten en verstand.
Zijn stijl van leidinggeven is dat hij zelf het goede voorbeeld geeft. Compromissen sluiten doet hij niet altijd heel makkelijk. Hij heeft vaak een sterk gevoel over hoe dingen zouden moeten zijn of gaan en kan geïrriteerd worden als anderen niet luisteren naar wat hij hen te vertellen heeft.
Mensen vertrouwen de Eén omdat hij eerlijk is en doet wat juist is. Hij komt snel in actie en wil dingen goed laten verlopen. De Eén houdt er over het algemeen niet van om de controle over zichzelf te verliezen en maakt zich dan ook wel eens druk/zorgen, als activiteiten van anderen hem afleiden van zijn bezigheden.
Doordat hij de lat vaak hoog legt voor zichzelf en (zelf)kritisch is, kan dat soms wel gespannenheid geven, daarom heeft hij een grote behoefte aan evenwicht (regelmatig rust/ even alleen zijn/ ontspanning/ plezier). Hij vindt het niet altijd makkelijk om daar dan ook écht aan toe te geven, vooral als hij vindt dat er nog van alles gedaan moet worden.
Hij is trots op zijn vermogen om volhardend een standpunt in te nemen en is dan ook vaak in staat om anderen daarvan te overtuigen. Soms ook vanuit de overtuiging “Ik weet gewoon hoe het zit…”
Gedrag in groei (integratielijn naar de 7)
Mag leren meer plezier te maken, zaken meer los laten, meer genieten, vrijer voelen om af en toe spontaan dingen te doen, meer relativeren, milder naar zichzelf zijn, meer delegeren, overlaten aan anderen, vaker even ontspannen en ‘niks doen’ of iets leuks doen, iets wat afleiding/ ontspanning geeft.
Gedrag in stress (desintegratielijn naar de 4)
Zijn zelfkritiek neemt toe, hij keert zich naar binnen en voelt zich niets meer waard. Hij komt dan in een neergaande spiraal terecht, voelt zich steeds onzekerder en gaat steeds meer twijfelen over zijn eigen kunnen.
De componiste en Enneagramkenner Bernadette Galea heeft voor ieder Enneagram type een muziekstuk gecomponeerd ‘Nine of Us‘, met passende beelden en teksten. Voor Type 1 heb ik ‘m bijgevoegd in de video ‘Perfectly’.
Het gaat hierbij dus niet alleen om de muziek, maar vooral óók om de tekst erbij en de beelden. Het complete plaatje dat zij heeft gecreëerd en gecomponeerd is typerend voor dit Enneagram type. Dus ook als dit níet jouw Enneagram type is, dan is het heel leuk en leerzaam om te bekijken!
Hogere deugd als deel van de essentie
Blijmoedige gelatenheid/ sereniteit een houding waarin de Eén accepterend en relativerend kan kijken naar zijn eigen ‘imperfecties’ en die van anderen. Hij wordt dan milder naar zichzelf en anderen. Hij kan meer ontspannen en genieten.
Hogere inspiratie als deel van de essentie
Werkelijke perfectie een toestand van innerlijk ‘weten’ dat alles in essentie goed is zoals het is: zowel de wereld als ikzelf. Er is dan niet direct meer de drang om dingen te veranderen of te verbeteren. Hij is meer in het moment en kan Zijn met wat is.
Bel of mail mij dan gerust eens voor meer informatie:
06-24980009 of margot@reflect-lci.nl
Wat je hierboven kunt lezen is slechts een heel klein deeltje van de wijsheid die het Enneagram je te bieden heeft.
Als je meer wilt weten over je eigen Enneagram type kan een Enneagram diepte interview hier goed inzicht in geven, met eventueel aanvullend een aantal coachgesprekken.
Je kunt ook de Introductie workshop Enneagram volgen of als je er meer uitgebreid ervaring & kennis over wilt opdoen, dan is de Jaar opleiding Enneagram, Persoonlijk Leiderschap & Zelfbewustzijn heel interessant!
Literatuur:
Kleine Ego’s, Grote zielen, Piet van Haaster/ Elly Voorend
Coachen met het Enneagram, Renske van Berkel
De Wijsheid van het Enneagram, Riso & Hudson
Enneasleutels, Rita van der Weck-Capitein